keskiviikko, 8. kesäkuuta 2016

Harjoittelijan silmin

Olen 22-vuotias restonomiopiskeilja Jyväskylästä ja suoritan ensimmäistä harjoitteluani täällä Talviaisten tilalla Kivijärvellä. Olen kiinnostunut kotimaisesta ruuasta ja kuinka sitä tuotetaan, siksipä lähdin katsomaan miten maidon tuotanto käytännössä tapahtuu ihan sieltä alusta alkaen. Nyt olen jo noin viikon verran ollut täällä ja vähän kerronkin, miten aika on mennyt ja mitä kaikkea olen tehnyt täällä ollessani.

lehmä

Tylsää ei ole ainakaan ollut, sillä koko ajan on ollut jotain tekemistä. Päivät alkavat jo aamukuudelta aamulypsylle herätessä ja jatkuvat siitä monenlaisilla tilan töillä. Tähän mennessä olen mm. hoitanut kasvimaata, kerännyt hevonhierakoita pellolta, työskennellyt avoimaaseutu.fi sivuston parissa sekä tehnyt navetassa hommia. Myös perheen lapset ovat pitäneet kiireisinä leikkituokioiden merkeissä. Illalla vuorossa on vielä iltalypsy, jonka jälkeen päivä alkaa olla aika lailla pulkassa.

kanit

Kaikkein mielenkiintoisinta on ollut lypsyillä mukana oleminen. Vaikka aluksi lehmien välissä kykkiminen vaikuttikin aika jännittävältä, ei enää lehmien lähellä oleminen pelota. Myös itse lypsäminenkin alkaa jo sujua ihan hyvin. Olen itsekin maatilalta kotosin, mutta lypsylehmämme laitettiin pois kun olin pieni, enkä ole tästä syystä päässyt osallistumaan maitotilan töihin. On helppoa ostaa maitopurkki kaupasta, mutta se, minkälainen työ sen saamisessa kaupan hyllyyn on ollut, ei ole läheskään kaikille niin selvää. Maatilan emännän tai isännän on noustava joka aamu lypsylle, jotta se kahvimaito saadaan kahvipöytiimme. Ei voi jättää menemättä navetalle siksi, ettei huvita. Onkin ollut hienoa olla näkemässä tämä kaikki omin silmin ja olla itse hommassa mukana.

lypsy2

Avoinmaaseutu.fi sivustoon tutustuminen on sekin ollut mielenkiintoista. On mielestäni hienoa, että tilojen toimintaa tuodaan ihmisille näkyvämmäksi ja että kaikki verkkokaupassa myytävät tuotteet ovat kotimaisia sekä myös pienten tilojen ja yritysten tuottamia. Olen päässyt myös maistelemaan joitakin tuotteita. Alajärven tilan tuottama, käsinvalmistettu vuohenmaito fudge oli muuten todella hyvää! Yllätyin, miten paljon muitakin ihania tuotteita verkkokaupasta löytyy.

puoti2

Maatilaelämä on ollut oikein virkistävää vaihtelua kaupunkielämään, öisinkin nukuttaa hyvin pitkän päivän jälkeen ja kaupungin melu ei häiritse. Huomenna lähdenkin takaisin kaupunkiin viettämään pidempää viikonloppua. Harjoitteluni kestää kaiken kaikkiaan kesäkuun loppuun.

dixie2