Ahon tila & Valkoisen ponin majatalo Lehtimäki, Länsi-Suomi

  • Majoitus: kyllä
  • Ruokailu: kyllä
  • Suoramyynti: ei
  • Tilavierailut: ei

Yhteystiedot

Hannamaria & Jouko Aho
Hirvikalliontie 6,
63510 Lehtimäki

Näytä kartalla →

Puhelin
+358 405108746 / Hannamaria
+358 407588431 / Jouko

Sähköposti

Kotisivu
www.ahofarm.fi →

Facebook
www.facebook.com →

Ahon tilalla on pitkät perinteet maataloudessa – olemme jo seitsemäs isäntäpari, jotka Aholla muistetaan olleen. Aikoinaan tila on ollut nimeltään Saukko, mutta jokunen sukupolvi takaperin nimi muuttui ilmeisesti uuden isännän myötä Ahoksi. Aho oli pitkään suuri tila, kunnes sen maista lohkottiin muutaman nykyisen naapurin maat. Tilalla on aina ollut maanviljelystä ja lypsykarjaa.

Aho on aikoinaan ollut perunatila, sittemmin alettiin viljellä viljaa ja hoitamaan metsää maidontuotannon ohella. Ensimmäinen navetta, josta on tilan vanhalla isännällä muistikuvat hyvin tallella, oli 1896 vuonna rakennettu noin 10 lehmän ja nuorkarjan kokoinen kivinavetta. Siitä suurin osa purettiin ja laajennettiin vanhan isännän toimesta vuoden 1977 tienoilla tiilinavetaksi, jossa oli tilat 20 lypsävälle sekä nuorkarjalle. Jo ennen tämän navetan rakentamista tila on ollut mukana karjantarkkailussa.

Vuonna 2003 tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin Jouko osti tilan vanhemmiltaan. Löydettyään eläinrakkaan ja maataloudesta kiinnostuneen maatalon tytön nuori isäntä päätti nuorikkonsa kanssa alkaa suunnittelemaan maidontuotannon jatkamista pääelinkeinona ja sen mukana tuli vastaan uusien tuotantotilojen rakentaminen.

Vuoden 2006 syksyllä valmistui lämmin lypsykarjapihatto 55 lypsävälle sekä nuorkarjalle, jota tiloihin mahtuu noin 60 eläintä. Vanhan navetan jäätyä tyhjilleen siitä päätettiin tehdä harrastetilat isäntäparille. Osasta navettaa tehtiin puuverstas, ja toisesta osasta viiden karsinan talli. Tilalla harjoitetaan myös pienimuotoista ponikasvatusta. Hyvää ja ravinteikasta esikuivattua säilöheinää tehdään tilauksesta myös jonkin verran myytäväksi. Yllä olevan ilmakuvan on ottanut paramoottorilentäjä Arto Halttunen v. 2006.

Kommentteja