torstai, 7. heinäkuuta 2016

Ihmiset tuotteiden takaa – Yrttipaja Oy

Yrttipaja Oy jatkojalostaa suomalaisia yrttejä tuotteiksi, joita ovat mm. Pyhä Olavi maustesekoitukset ja erilaiset yrttijuomat. Yrityksen takana on alunperin Säkylästä kotoisin oleva Petri Koivisto. Petri on kiinnostunut ihmisen toiminnasta fyysisessä ja mentaalisessa maailmassa sekä siitä, miten meidän tulisi ravita itsemme. Hän pitää luonnontieteistä ja harrastaa hierontaa (jota on tehnyt myös työkseen) sillä vähällä ajalla, mitä nykyisestä yritystoiminnasta jää. Petri opiskeli muutamia vuosia sitten herbalismia ja luonnonlääkintää, jolloin yrttimaailma alkoi avautua hänelle. Samaan aikaan hän oli myös suunnitellut täisipäiväistä yrittämistä ja etsiskellyt ostettavaa yritystä. Hän löysikin Savonlinnan Yrttipaja Oy:n myytävien yritysten palstalta ja lähti katsomaan sitä. Viime syksynä Petri päätyi ostamaan kyseisen yrityksen itselleen.

Alkujaan Yrttipaja Oy on perustettu 1990-luvulla Heinävedellä, josta se myytiin Savonlinnaan. Sieltä se siirtyi Suonenjoelle ja edelleen Euraan.

Nykyään Yrttipaja Oy siis sijaitsee Eurassa, jossa sen toimitilat on rakennettu kiinteistöön, joka on 60-luvulla toiminut niin leipomona, meijerinä kuin kana-teurastamonakin.
Yrityksen entinen omistaja asui Petrin kanssa ensimmäiset kolme kuukautta ja omistajan vaihdos tapahtui perinteisesti: oppipoika -opettaja -suhteessa, vanhemmalta polvelta nuorelle. Joulukuun alussa Petri irtisanoutui aiemmasta työstään ja suoriutui joulusesongista, joka hänen omien sanojensa mukaan opetti todella paljon.

yrttipaja

Viime talvena paikallinen Pyhäjärvi-instituutti auttoi yritystä kouluttamaan uusia yrttiviljelijöitä ja tämä yhteystyö poikikin 9 uutta kauppayrttien poimijaa. Petri kuitenkin mainitsee että lisää poimijoita tarvittaisiin koko ajan.

Yrtit tulevat ympäri Suomea Yrttipajalle, jossa ne kunnostetaan valmiiksi pussitusta varten, pakataan ja jaellaan jälleenmyyjille. Petri kertoo tekevänsä kaiken hyvin pitkälti itse, mutta onneksi hänelle on löytynyt laajasta verkostostaan auttavia käsiä, joita ilman hän ei pärjäisi. Petrillä on tavoitteena palkata vuoden aikana yksi työntekijä lisää ja ensi vuonna toinen kokoaikainen.

Yrttipaja Oy on vielä pieni yritys mutta Petri haluaa tulevaisuudessa tehdä samaa kuin tähänkin asti, mutta hieman laajemmassa mittakaavassa. Tavoitteina ovat suurempi valikoima, uudet ekologiset ja kauniit tuotepakkaukset sekä raaka-aineen tukkumyynti. Pertrin unelmana on koota kaikki yrttiviljelijät ja luonnonkerääjät yhteen, vaalia luonnonmukaisuutta ja kotimaisuutta sekä jakaa suomalaisia yrttejä vaikka koko maailmalle.

Petri näkeekin tulevaisuuden valoisana ja lupaavana. Vielä tämän vuoden aikana markkinoille tulee uusia tuotteita ja heidän oma verkkokauppansa uudistuu tällä viikolla. Tutustu Yrttipajan kuulumisiin Facebookissa: https://www.facebook.com/yrttipaja/

Yrttipajan teet ja mausteseokset -25% tarjouksessa 10.7. saakka avoinmaaseutu.fi verkkokaupassa koodilla: yrttipaja

petriyrttipaja