maanantai, 12. joulukuuta 2016

Kotimainen ruuantuotanto esiin!

Ajattelin palata taas blogin ääreen, kun saan työrupeamani vuodenvaihteessa ohi, mutta tämä aihe sai kuitenkin sormet syyhyämään ja ajatukset laukkaamaan.

Eilen lypsyllä sattui radiosta tulemaan keskusteluohjelma tuotantoeläinten hyvinvoinnista, eikä keskustelemassa (taaskaan) ollut yhtään tuottajaa tai heidän edustajaansa. Keskustelua on hyvä käydä, mutta mielellään joukossa saisi aina olla käytännönkin ääni. Asiaa tuumattua ja Facebookissa purnattua sain idean tv-ohjelmasta, jossa keskustelulla voisi oikeasti yrittää kehittää alaa, eikä aika menisi pilvilinnoja ja saavuttamattomia haavemaita rakennellessa. Fakta kuitenkin on, että eläinperäisiä tuotteita tullaan syömään myös jatkossa. Kuinka paljon ja minkälaisia, niin siihen varmasti on mahdollista vaikuttaa. Siitäpä se mielikuvitus sitten lähti laukkaamaan ja tuloksena oli liuta ohjelmaideoita, jossa ruuantuotantoa ja elämää maatiloilla tuotaisiin tutuksi

EH-TALK: Keskusteluohjelma eläinten hyvinvoinnista, joissa osallistujina voisi olla esim. eri tuotantoalojen tuottajia, meijerin ja lihatalojen edustajat, tuotantoeläinlääkäri ja muita alan asiantuntijoita, joille arki maatilalla olisi tuttua. Jaksoja voisi olla useampi vaihtuvin vierain. Tavoitteena saada kasaan konkreettisia ja realistisia kehitysehdotuksia, joita pitkällä aikavälillä oikeasti voitaisiin viedä tiloilla eteenpäin.

Suomen toimivin maatila: 3 asiantuntijajäsentä (esim. talouden, eläinten hyvinvoinnin ja peltoviljelyn) vierailisivat eri tuotantosuuntien tiloilla ja pisteyttäisivät niitä. Lopuksi yleisö saisi äänestää parhaan maatilan eniten pisteitä saaneiden joukosta.

MVL eli Mikko Välttilä Live: Vaihtuvia teemoja ruuantuotannon alalta ja muutama asiantuntijavieras per jakso. Esim. työ ja vapaa-aika maatilalla, perinteinen/luomu/freerange, miten yhdistää työ ja parisuhde maatilalla?/maatilan lapset. Joka jakosossa tietenkin ”joshäviättämänoletikuisestihuonofarmarietkätiedämitäänmaanviljelystä -tietokilpailu ja lopuksi yksi viljelijä vietäisiin viettämään hemmottelupäivää

Koivistolla on asiaa: Maaseutumedian Hannu Koivisto nostaisi esiin erilaisia tarinoita maatiloilta. Niin epäkohtia tai vääryyksiä joiden kohteeksi viljelijät ovat joutuneet kuin ilon ja onnistumistenkin hetkiä.

Kimmo Ohtonen yökylässä: Kimmo vierailisi erilaisilla maatiloilla ja keskustelisi työhön ja muuhun tilan arkeen liittyvistä asioista.

Paluumuuttajat: Seurataan vuosi kotitilalle viljelyä jatkaamaan tulleita nuoria.

Suomiruokaa: Kokkaillaan kotimaisista raaka-aineista ja tutustuttaisiin samalla käytettyjen raaka-aineiden matkasta pellolta pöytään.

Ummikot landella: Kaupunkilaiset pääsisivät viikoksi tutustumaan maatilan töihin ja elämään.

Emännät vaihtoon: Eri tuotantoalojen emännät voisivat vaihtaa viikoksi paikkoja ja jos haluaa extrememmän version, niin sitten tietysti maatilan ja kaupungin ”emännät” vaihtaisi paikkoja. Toimisi varmasti myös ”Isännät vaihtoon” -teemalla.

Maatilat kuntoon: Ryhmä asiantuntijoita tulisi pistämään maatilojen talouden, pellot ja tuotantorakennukset joukolla kuntoon.

Agrinavi:Tässä testattaisiin ja esiteltäisiin erilaista maatalouden tekniikka traktoreista ja paalaimista aina lypsyrobotteihin ja tankinpesureihin.

Maajussin Iholla: Ihan tavalliset maajussit ja -jussittaret kuvaisivat itse arkeaan ja kertoisivat ajatuksistaan.

Vähän vielä enemmän viihtellisempää puolta voisi edustaa esim.

Farm Stand Up Show: Pesolan Pihvilihan Antti hoitaisi tämän kotiin, että heilahtaa.

Mansikille sulhanen: Joka jaksossa esiteltäisiin lehmä ja kolmen siemenfirman edustajat esittäisivät sille omasta mielestään sopivimman sulhasen. Yleisö saisi äänestää voittajan. Seurantajaksossa (vuosien päästä) sitten nähtäisiin lopputulos.

Hottikset farm edition: Tähänkin varmasti löytyisi Fb:n maajussien herutusketjujen perusteella päteviä osallistujia.

Tästä vaan ideoita kehittämään! Ruuan tie täältä maatiloilta sinne kaupunkien ruokapöytiin on kiinnostava ja hyvä aihe, josta saa irti varmasti monenlaisia positiivisiakin juttuja, jos vaan tahtoa riittää. Tiedä mitä syöt, koska syödä sinun kuitenkin täytyy.