Ahon tila & Valkoisen ponin majatalo Lehtimäki, Länsi-Suomi

  • Majoitus: ei
  • Ruokailu: ei
  • Suoramyynti: ei
  • Tilavierailut: kyllä

Yhteystiedot

Hannamaria & Jouko Aho
Hirvikalliontie 6,
63510 Lehtimäki

Näytä kartalla →

Puhelin
+358 405108746 / Hannamaria
+358 407588431 / Jouko

Sähköposti

Facebook
www.facebook.com →

Tilamme sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla, Lehtimäellä, jota Lakeuksien Lapiksi myös kutsutaan. Lehtimäki on Suomenselän vedenjakajapitäjä, jossa perinteiset Pohjanmaan lakeudet muuttuvat kumpuilevaksi ylänkömaaksi. Vuoden 2009 alusta Lehtimäki on ollut kuntaliitoksen myötä osa Alajärven kaupunkia.

​Tilakeskus on sijoittunut mäkinyppylän päälle ja on osa Lehtimäen Kirkonkylän sekä historiallisesti merkittävää kulttuurimaisemaa, että valtakunnallisesti merkittävää kantatie 68:lle näkyvää vaara-asutusta. Tila sijaitsee v. 1800 valmistuneen Lehtimäen kirkon ja Fagerkullan pappilan (puinen päärakennus valmistunut v. 1900) välissä.

​Ahon tilalla on pitkät perinteet maataloudessa. Aho on ollut aikanaan yksi Lehtimäen suurimmista tiloista, kunnes isonjaon aikaan sen maista lohkottiin muutaman nykyisen naapurin maat. Tilalla on aina ollut maanviljelystä ja lypsykarjaa.

​Aho on alkujaan ollut perunatila, sittemmin alettiin viljellä viljaa ja hoitamaan metsää maidontuotannon ohella. Ensimmäinen navetta, josta on tilan vanhalla isännällä muistikuvat hyvin tallella, oli vuonna 1896 rakennettu noin 10 lehmän ja nuorkarjan kokoinen kivinavetta. Siitä suurin osa purettiin ja laajennettiin vuoden 1977 tienoilla tiilinavetaksi, jossa oli tilat 20 lypsävälle sekä nuorkarjalle.

​Vuonna 2003 tilalla tehtiin viimeisin sukupolvenvaihdos.  Vuoden 2006 syksyllä valmistui lämmin lypsykarjapihatto 55 lypsävälle sekä nuorkarjalle, jota tiloihin mahtuu noin 60 eläintä. Navetan kymppisynttäreitä päädyttiin juhlistamaan kaluston päivittämisen merkeissä hieman ennalta joulukuussa 2015, jolloin navettaan tehtiin muutostöitä ja siirryttiin DeLavalin 2 x 6 kalanruotolypsy-asemalta automatisoituun lypsyyn VMS-lypsyrobotin myötä.

​​Lypsykarjan lisäksi tilalla on yksityinen hevostalli, kissoja, koira ja kotitarvekanala. Kanamme ovat tyrnäväläisiä maatiaiskanoja ja kukko. Olet tervetullut tutustumaan tilaamme ja eläimiimme ennalta sovitusti!”

Kommentteja