Harjun perinnemaisematila Hartola, Keski-Suomi

  • Majoitus: ei
  • Ruokailu: ei
  • Suoramyynti: kyllä
  • Tilavierailut: kyllä

Yhteystiedot

Marja ja Tapio Mattlar
Vuorenkyläntie 2249,
19600 Hartola

Näytä kartalla →

Puhelin
040 - 7353 217/Tapio

Sähköposti

Kotisivu
www.mattlar.fi →

Harjun tila sijaitsee Hartolan Vuorenkylässä, lähellä Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen rajaa. Tilan pääasiallinen tuotantosuunta on perinneympäristöjen hoito; 37 hehtaarin kokonaispinta-alasta 31 hehtaaria kuuluu hoitoalueeseen. Hoidosta vastaavat paljolti lampaat, joiden liha ja taljat myydään suoraan tilalta. Kaikille avoimia kasvi- ja maisemaretkiä on järjestetty joka kesä vuodesta 2005 lähtien.

Tapio ja Marja Mattlar löysivät Harjun tilan myynti-ilmoituksen Helsingin Sanomien ”Kiinteistöjä myydään” -palstalta vuonna 1980. Helsinkiläistaustainen maallemuuttoa suunnitteleva pariskunta ihastui autiotilan rapistuneeseen, mutta historiaa huokuvaan päärakennukseen ja idylliseen rantaan. Siitä heillä ei ollut aavistustakaan, että tilaan kuuluvien hoitamattomien metsien, pusikoituneiden peltojen ja heinittyneen pihan kätköissä uinui korvaamattoman arvokkaita luonnonkasviaarteita. Eläin- ja ihmisvoimin tehdyn yli kolmikymmenvuotisen maiseman raivaus- ja hoitotyön myötä nämä kasviaarteet ovat vähitellen nousseet päivänvaloon ihmeteltäviksi ja ihasteltaviksi.

Harjun tilan maat kuuluivat aikoinaan Sipilä-nimiseen tilaan, jonka isäntien nimiä on tiedossa vuoden 1539 maakirjasta lähtien. Harjun niityillä ja hakamailla on siis todennäköisesti laidunnettu lähes yhtäjaksoisesti ainakin 400 vuotta, ja niille onkin kehittynyt varsin monipuolinen kasvisto.Tilan pinta-alasta on nykyään noin 25 hehtaaria metsälaitumia, 7 hehtaaria hakamaata ja niittyä sekä 5 hehtaaria peltoa. Harjun mailta on löydetty ja valokuvattu yli 300 erilaista kasvilajia. Tilan perinneympäristöt luokiteltiin valtakunnallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi vuonna 2012 ja Harju valittiin Vuoden perinnemaisemaksi Suomessa vuonna 2013.

Tilan päärakennus on peräisin vuodelta 1855. Suuri tupa on yhä lähes alkuperäisessä asussaan: näkyvissä ovat ajan patinoimat hirsiseinät, savun mustuttama katto ja puoli metriä leveät lattialankut. Pihapiiriä hallitsee vanha kivinavetta, joka toimii nykyään lampolana. Myös turvekattoinen savusauna ja pärekattoinen riihi muistuttavat maaseudun vanhasta rakennuskulttuurista.

Talon emäntä Marja Mattlar on tullut tunnetuksi laulajana ja tunnelmallisten laulujen tekijänä. Harjun tilalla käynnin yhteydessä on mahdollista nauttia Marjan tilauskonsertista vanhassa tunnelmallisessa tuvassa – samassa ympäristössä, jossa hänen laulunsa ovat syntyneet.
Harjun tilalla järjestetään kaikille avoimia kasvi- ja maisemaretkiä kolmena kesäsunnuntaina (päivämäärät tilan nettisivulla) sekä lisäksi tilausretkiä. Myyntinäyttelytila, jossa voi tutustua lammastuotteisiin ja myös tilalla tehtyyn musiikkiin, on avoinna retkien yhteydessä.

Kommentteja